Want to know what happens backstage at Redpill Linpro?
Soon we can welcome you in!
Coming soon
Backstage
Sign up for our newsletter

Det bästa i API-livet är gratis, del 1 (av 2)

Tue, 11/04/2014 - 13:09 -- Tony Nicolaides
Få företagsledningar (om ens IT-ledningar) i de större företagen och organisationerna, har uppmärksammat API Management som ”smörjmedlet” i sin digitala affärs- och verksamhetsutveckling.

Få företagsledningar (om ens IT-ledningar) i de större företagen och organisationerna, har uppmärksammat API Management som ”smörjmedlet” i sin digitala affärs- och verksamhetsutveckling. I de fall man utvecklar och förvaltar digitala tjänster, sker det oftast på ett hantverksmässigt sätt, i den mening att man bygger punkt-till-punkt integrationer (vilket medför hårda kopplingar) mellan system och klienter, vilket i sin tur leder till stor kodmassa och obefintlig återanvändbarhet, med höga förvaltningskostnader och risk för instabil drift och usel skalbarhet som följd. Till råga på allt, gängse budgetmodell som de flesta verksamheter använder (dvs man sätter budget per projekt) rimmar illa med industrialiserad API Management.

För att återknyta till det stora skiftet som kommer om ett par år, vad kan du göra fram tills dess? Chanserna att få företagsledningen (eller styrelsen) att öppna plånboken och investera i API Management är förmodligen små. Det var de dåliga nyheterna. De goda nyheterna är att du faktiskt kan jobba industrialiserat med API-management utan pengar från företagsledningen.

Att jobba på rätt sätt (dvs metoder, strategi, arkitektur etc) handlar om kunskap, och kunskap kan du givetvis förvärva på många sätt, och en bra utgångspunkt är den här bloggen och LinkedIn-gruppen "API Sweden". Men att skaffa rätt verktyg, produkter och plattformar kostar pengar? Faktiskt inte. De senaste årens mjukvaruinnovationer bygger nämligen på Open Source. Det har väl inte undgått någon att Linux, Java, MySQL, Apache webserver, Hadoop etc, har revolutionerat mjukvaruindustrin. Det är därför föga överraskande att även verktyg, produkter, plattformar, protokoll, referensimplementationer på API-området bygger på Open Source, gratis nedladdningsbara och ”fri att använda Open Source”. Det finns inga barriärer, vare sig ekonomiska eller legala, att inte komma igång på rätt sätt redan idag!

Gratis API Manager: WSO2 API Manager är en 100% Open Source API Manager, som har alla de funktioner man kan begära av en fullvuxen plattform i enterprise-klassen. Ladda hem, installera och exponera ditt API med den. Om inte förr, kommer nu värdet med en API Manager bli uppenbart. Ytterligare en fin egenskap med API Managern är att den är programmeringsspråk-agnostisk, dvs API'er kan vara byggda i Java, PHP, .NET, Go, Python, Ruby, etc etc och hanteras ändå på ett enhetligt vis i API Managern. Om du gillar den och vill sätta den i produktion, teckna då ett supportavtal och trygga tillgången till expertis om ni skulle behöva akut hjälp.

Om du vill bli riktigt vass på WSO2's API Manager, anmäl dig då till vår WSO2-utbildning, det effektivaste sättet att bli självförsörjande på att hantera plattformen.

Det finns ytterligare ett alternativ att utvärdera värdet av en API Manager: testa API Management i vår molntjänst! Vi gör en enkel POC och demonstrerar värdet för er. Enklare, snabbare och billigare kan du inte övertyga dig själv eller dina kollegor om förtjänsterna med en API Manager.

Nästa avsnitt kommer jag ägna åt utvecklingsverktyg för effektiv API-utveckling. Stay tuned fram tills dess.