Want to know what happens backstage at Redpill Linpro?
Soon we can welcome you in!
Coming soon
Backstage
Sign up for our newsletter

Finns det pengar i digital transformation?

Tue, 05/03/2016 - 07:52 -- Anders Liling
Det ekonomiska är en viktigt fråga. Kan man tjäna pengar på digital transformation eller, finns det förluster i att inte arbeta med digital transformation? Det senare kommer nog framtiden att svara på, det första finns det en del bra exempel på redan.

Att tämja den "digitala draken" är det som står på mångas agenda idag. Fokus ligger mycket på teknologin fortfarande och verksamheten har på många håll inte kommit ur startblocken. Det här gäller främst (enbart?) äldre verksamheter med ett arv av äldre system. Men kanske är det så att detta arv även finns i verksamheten?

En lång relation mellan IT och verksamhet har skapat en miljö där nya digitala tjänster förväntas, och tar, lång tid. Vanans makt är stor och som bekant är kulturförändringar det svåraste man kan ge som in på. Det här arvet kan vi kalla för "legacy oket". Tungt att bära för både IT och verksamhet och det kommer att behöva bäras i många år till.

Investering blir tillgång

Fördelen är dock att, rätt gjort, kan investeringar i digitaliseringen faktiskt transformera delar av detta till tillgångar. Ett faktum där "start-upen" har lång väg kvar. Men det gäller att ta att ta tjuren vid hornen nu. För verksamheter med ett arv av en tung systemportfölj riskerar att bli morgondagens förlorare om man inte hanterar både möjligheten att skapa tillgångar av historisk information och samtidigt möter interna och externa krav på nya tjänster och service.

Men för att sälja detta internt kanske man behöver goda exempel? Om man behöver bevisa att det finns pengar i digital transformation är det lättast att gå till nya verksamheter som tack vare frånvaron av arv har kunnat tillägna sig både ny teknologi och metoder (främst agila). Uber, AirBnB, mfl känner vi redan till. De har utmanat traditionella affärsmodeller och verksamheter med "legacy-ok" extremt framgångsrikt och snabbt. Men det finns ett närmre exempel.

Någon som lyckats?

En verksamhet som egentligen (iofs förenklat) via två öppna APIer på några år har byggt en verksamhet som omsätter nära 3 000 MSEK. Deras kunder ansluter sig till dessa APIer via eget arbete. De heter Klarna. Digitalisering i ett nötskal.…