Skip to main content
2017-11-29

API og DevOps – en killerkombo

2017-11-29

DevOps har brukt noen år på å bevege seg fra å være en hype til å være en måte å tenke IT på som de aller fleste organisasjoner har tatt til seg. Fordelene med DevOps er godt dokumentert, og med Continuous Delivery og Continuous Integration resulterer det i raskere IT og bedre bunnlinje for bedriftene.

Men det er selvsagt mer innen IT enn DevOps som kan forbedre bunnlinjen. Muligheten til å etablere og implementere en suksessfull API-strategi har også blitt en svært viktig del av moderne IT. Iflg Mulesofts 2017 Connectivity Benchmark Report sier 94% av IT-ledere at de kan levere produkter og tjenester raskere med API-er. Og videre at en API-strategi er kritisk for å få maksimal forretningsverdi ut av det som IT-teamene produserer.

DevOps gjør det enklere å lage og rulle ut programvare. Mange starter med å etablere Continuous integration, med verktøy som GitHub eller Maven for å automatisere og unngå feil og pølsefingre. Neste steg er å produsere og rulle ut programvaren, ved å ha en komplett pipeline som tar koden fra konsept til produksjon med en gjentagende og sikker måte som gjør at man kan rulle ut kode fortløpende.

Det meste av disse komponentene er Open Source, evt at de finnes i en Open Source-versjon, slik at det er enkelt å legge et fundament av de verktøyene som trengs.

Å lage denne pipelinen, med en miks av teknologi og kvalitetssikring, er ofte målet med DevOps.

Men det som kan skje når det er enkelt å bygge programvare, er at man ikke nødvendigvis tenker på hvilken verdi dette kan gi for resten av organisasjonen. Om man ikke tenker på hvordan man skal eksponere de nye tjeneste for flere, ender man fort opp med masse programvare som ikke blir brukt fornuftig. Man får duplikater av applikasjoner utviklet av forskjellige avdelinger som ikke nødvendigvis er enkle å nå fra andre avdelinger enn der de ble utviklet i utgangspunktet. Det er viktig at man ikke bare har fokus på hvordan man skal få tjenesten hurtig ut i produksjon, men hvordan det skal gjøres lett tilgjengelig for bruk, gjenbruk og ytterligere innovasjon. Dette gjøres ved å bruke API-er og microservices som er synlige, har bra design og er godt dokumenterte.

Utviklerne må altså tenke på hvordan de kan skape noe som gir verdi for andre i organisasjonen, mens driftssiden må fokusere på å gjøre tjenester tilgjengelig og mest mulig self-service. Det er essensielt at utviklerne kan finne tjenestene de trenger til prosjektene sine. For å få til dette må man ha aktiv kommunikasjon og feedback fra begge sider.

 

En killerkombo som booster innovasjon

Hvordan kan organisasjoner gå fra fokus på produksjon (DevOps) til også tenke på hvordan de forskjellige tjenestene blir konsumert? En måte dette skiftet kan skje på er gjennom en API-strategi kalt API-led connectivity, altså en måte å koble data til applikasjoner og gjøre de tilgjengelig ved bruk av gjenbrukbare og gode APIer. Med API-led connectivity, blir hver ressurs et administrert API (Managed API), som gjør at API-ene kan gjøres tilgjengelig gjennom selvbetjening uten at at man mister kontrollen. Å eksponere mulighetene for tredjepart, partnere, andre avdelinger gjør at man mye mer effektivt kan drive nye initiativer og skape muligheter for bedriften. Når man skal iverksette en API-strategi er det flere ulike faktorer man må ta i betraktning, og det er derfor nyttig med handfaste råd. For å lette dette arbeidet har vi tatt fram en API Ready Model. I modellen har vi samlet best practices basert på vårt arbeid med API og API Management gjennom de siste årene, slik at flere kan dra nytte våre erfaringer. På samme måte har vi også utarbeidet en DevOps Ready Model.

For med veldefinerte API-er og et etablert DevOps-miljø bruke man ikke lengre tid på å finne opp hjulet flere ganger, man har en killerkombo som booster innovasjon.

Kilde: Mulesoft.com og Mulesofts whitepaper “APIs and DevOps: Great Alone, Better Together"

Contact me
The contact details you have provided in connection with this service will be used to contact you with further information. Learn more about how we handle your personal information here.
 
 I've read and accepted the privacy-policy
Written by Kirsti Stien