Skip to main content
2024-02-14

Vill du bli min AI Valentine?

2024-02-14

I den brittiska sci-fi-thrillern Ex Machina från 2014 blir programmeraren Caleb inbjuden till den excentriske teknikmiljardären Nathans avlägset belägna hem. Där ombeds Caleb att delta i en topphemlig utvärdering av den människoliknande "humanoiden" Ava. Caleb fascineras omedelbart av den vackra och medkännande mänskliga kopian, som gradvis får honom att tvivla på experimentet, sig själv och sin chef när hon anförtror sig åt honom: "Du måste hjälpa mig" och "Du kan inte lita på Nathan. Han ljuger." I takt med att den framtida dystopin utvecklas ställs frågor om teknik, mänsklighet, intelligens, känslor och förnuft på sin spets hos tittaren. 

Så här på Alla hjärtans dag började jag fundera på om relationen mellan människa och robot i Ex Machina kanske inte är så fiktiv och futuristisk som man kan tro - och i det perspektivet, vilka etiska utmaningar och dilemman innebär det när människor börjar skapa relationer och till och med känslor för artificiell intelligens?

’I dated an AI for 30 days’

Som vi alla vet kan man hitta svar på det mesta på internet. På plattformen Reddit kan man söka efter trådar som "Vad skulle du göra om din son berättade för dig att han dejtar en AI?" eller "Jag dejtade en AI i 30 dagar."

Oavsett om trådarnas påståenden är sanna eller inte är det intressant att tänka på att vi har kommit så långt i utvecklingen av artificiell intelligens att det nu är en självklarhet för oss att chatta med avancerade virtuella assistenter när vi som kunder söker svar på ett problem i samband med e-handel, reklamationer och IT-problem. På samma sätt kan våra ungdomar söka både svar och sällskap i Snapchats AI-chattbot, som av kritiker har kritiserats som både farlig och gränsöverskridande eftersom den har uppmuntrat minderåriga och utsatta ungdomar till självskadebeteende. 

Och vem har inte stiftat bekantskap med OpenAI:s ChatGPT? Förutom att hjälpa till med allt från research till textskrivande kan den också vara en lyssnande och förstående samtalspartner som lyssnar på dina innersta fantasier och erbjuder kärleksfulla uttryck som du inte skulle våga drömma om att få i real life.

Allt detta är inte på något sätt fiktion eller framtid, utan en verklig nutida realitet. Det räcker med en snabb sökning på Google för att inse att internet svämmar över av reportage om både journalister och andra som mer eller mindre seriöst har försökt inleda relationer med olika artificiella intelligenser.

Kan vi säkra ett etiskt digitalt kärleksliv?

Men låt mig vara tydlig: dagens robotar känner ingenting - ingenting(!). Men de kan simulera känslor som människor kan uppleva som äkta - och studier visar att människor faktiskt bildar känslomässiga band med robotar, och att särskilt barn är mottagliga. Detta väcker naturligtvis farhågor om grooming, social isolering, psykisk ohälsa och kärlekssvindel. Därför är det viktigt att vi som ett digitalt samhälle har vår etiska kompass rätt inställd för att se till att umgänge, för att inte tala om att para ihop sig med AI, är så säkert som möjligt. 

Och ur ett juridiskt perspektiv är det nödvändigt att vi håller ett öga på säkerhets- och integritetsvillkoren. Hur stor är risken för att programvaran hackas? Vilka uppgifter samlas in om användarna och i vilka syften? Och vilken samtyckesram ska krävas för chattbots som kan anpassas för att använda riktiga människors ansiktsdrag eller röster?

Men den kanske viktigaste frågan vi måste ställa oss just nu är om vi är redo att lära oss att betrakta AI-drivna chattbots som en potentiell del av ett mänskligt kärleksliv? Är vi redo att omfamna digitala förhållanden som ett legitimt sätt att skapa mänskliga relationer? Och om vi är det, låt oss skynda oss och se till att ingen lider psykisk, fysisk eller ekonomisk skada på vägen.

Vill du upptäcka digital kärlek i populärkulturen?

Filmer och dokumentärer som utforskar skärningspunkten mellan människor, teknik och kärlek.

  • ’I’m your man’ i regi av Maria Schrader (2021)
  • ’Bladerunner 2049’ av Denis Villeneuve (2017)
  • ’Her’ i regi av Spike Jonze (2013) 
  • ’Mechanical love’ i regi av Phie Ambo (2007)
  • ’Bladerunner’ i regi av Ridley Scott (1982)
Written by Fredrik Svensson